Caută
Close this search box.

Meșteri Populari

Mereni  este un sat unde se mai pot întîlni oameni care păstrează indeletnicirile mesteşugăreşti transmise din generaţie în generaţie.

Măiestria meşterilor populari  băştinaşi din sat a fost apreciată nu doar la nivel local ci  şi la nivel republican şi chiar peste hotarele ţării. Astfel, chiar dacă suntem în secolul tehnologiilor informaţionale, satul Mereni se mai poate mîndri cu meşteri populari care păstreazaă indeletniciri ca:

Sculptatul în lemn

Mihai Caragi –  provine dintr-o familie de meşteri populari unde  îndeletnicirea se transmite din generaţie în generaţie. De mic copil a început a mînui lemnul alături de tatăl sau, iar pe la vîrsta de 16 ani confecţiona deja uşi şi ferestre. Actualmente este implicat şi în alte domenii de activitate însă, nu ezită niciodată să scoată la iveală şi adevărate perle ale meşteşugului autohton.

Broderie, croşetare

Pleşca Olga – actualmente profesoară la Liceul  din localitate, iar această pasiune o are de mică, căci mama ei fiind o meşteriţă popular iscusită, era invitată la toate şezătoarele din sat şi astfel ea era alături  învăţînd cu drag a mânui aţa şi acul. Are şi astăzi  în palmaresul lucrărilor sale ia tradiţională brodată de mama ei (1937), şerveţele cu care se acopereau jemnele la nunţi, batista cu care se lega mâinile mirilor la cununie, iar cu copia costumului popular specific satul Mereni a participat la Festivalul Republican „Gala costumului popular” fiind premiată cu diplomă de gradul II.

Guşan Irina –  o meşteriţă iscusită în ale croşetatului, care de mică a dat viaţă celor mai frumoase şerveţele, feţe de masă croşetate cu dragoste şi dibăcie. Exponatele ei  au ajuns să fie apreciate nu doar de comunitatea locală ci şi de oaspeţi străini din Europa.

Împletitori în lozie

Dinastia Malai – sunt o familie de meșteri împletitori în lozie, care nu își închipuie viața fără dragostea de neam, meșteșug și tradiții. Participanți la expoziții  locale și naționale de meșteșugărit. Printre meșterii împletitori in lozie se mai numără și Ion Prodan – gospodar adevărat și mester iscusit care înfrumusețează nopțile lungi de iarnă dând viața coșulețelor, coboacelor.

Prelucrarea metalului

Condrea Cozma – feroneria este îndeletnicirea unei familii în care mânuiesc metalul tatăl, fiul, nepoții. Are feroneria ca îndeletnicire și Ștefan Nicula – împreună cu feciorul său acesta mânuiește metalul în cea mai delicată formă.

Bîrca Valeriu – meșter iscusit în tinichea. Astfel, fiecare a treia fântână din localitate, are frumos zugrăvit un acoperiș cu elemente tradițonale, răstignire cu candela veșnic aprinsă, un simbol veșnic viu al creștinismului neamului nostru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *