MERENI

Caută
Close this search box.

Biserica

Biserica Mereni

Biserica cu hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”

Conform unor surse, biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Mereni a fost ridicată în anul 1797. Actualmente, aceasta este înscrisă în registrul monumentelor istorice aflate sub protecția statului. Este o filă vie de istorie; a fost închisă în noiembrie 1963, însă lucrurile din interiorul ei s-au păstrat neatinse. E drept că geamurile au fost stricate, iar în storojca bisericii (casa parohială – n.n.) a fost deschisă poșta satului. A mai fost dărâmat un perete și pe locul cela s-a făcut un garaj al colhozului.

După multe suferințe, biserica din localitate avea să înceapă o nouă viață. În 1978, aici a lucrat o echipă de constructori veniți de la Odessa. Ei s-au ocupat atât de interiorul, cât și de exteriorul bisericii, astfel încât astăzi să putem găsi un lăcaș de valoare pentru enoriașii localității, un monument arhitectural unic cu pereți frumos pictați, cu un număr impresionant de icoane, sfeșnice, vase sfinte, candele și clopote, care îi conferă o aură specifică.

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost redeschisă în 1989, prima liturghie săvârșindu-se în Duminica Floriilor. În ograda bisericii putem vedea mai multe morminte și pietre funerare vechi, pe care putem descifra că aici au fost înmormântați slujitori ai bisericii, diaconi și dascăli.