Caută
Close this search box.

În satul Mereni se construieşte un complex muzeal al victimelor represiunilor politice

Un complex muzeal al victimelor represiunilor politice se construieşte în satul Mereni, raionul Anenii Noi. Complexul este gestionat de către SRL „Delia Star”, în cadrul unui parteneriat public-privat încheiat cu primăria localităţii. Proiectul a fost iniţiat de către Alexandru Postică, nepotul unor victime ale deportărilor. La 23 decembrie, au fost dezvelite primele 3 sculpturi din acest complex, transmite IPN.


Cele trei sculpturi reprezintă „familia”, „rugăciunea” şi „despărţirea”. Complexul muzeal cuprinde o suprafaţă de peste 3 hectare,  împărţită în mai multe zone. Pe acest teritoriu urmează să fie ridicate mai multe construcţii auxiliare, inclusiv o casă tipică ţărănească, a cărei construcţie deja a început. Vor fi expuse şi mijloace de transport cu care au fost transportate victimele represiunilor politice, vor fi prezentate bordeie şi alte mostre ale edificiilor în care au fost ţinuţi foştii deportaţi în Siberia şi în alte localităţi îndepărtate.

Potrivit Irinei Postica, administratorul SRL „Delia Star”, complexul urmează să ofere o imagine clară a ceea ce s-a întâmplat cu cei deportaţi, de unde a pornit calvarul şi cu ce s-a încheiat. Acesta urmează să fie un loc de pelerinaj atât pentru cei supuşi represiunilor politice, cât şi pentru vizitatorii străini. Potrivit conceptului, complexul muzeal va avea arhivă privată, săli de conferinţe, muzeu în aer liber, precum şi alte construcţii auxiliare. În anul 2014 urmează să fie inaugurată casa muzeu „Sava Postica”, în memoria unuia dintre represaţi, iar ulterior vor fi amenajate alte zone ale muzeului.

Natalia Procopii-Scobioala, directorul Casei de cultură din satul Mereni şi coordonatorul proiectului, a spus că această localitate a avut de suferit cel mai mult, deoarece satul era unul de răzeşi. Victime ale deportărilor au fost peste 600 de oameni.

Persoane care au trăit în gulaguri, şi chiar cei care s-au născut acolo, au revenit la baştina părinţilor, în satul Mereni. Aceştia au povestit cum era viaţa în Siberia, iar mărturiile lor vor sta la baza exponatelor complexului muzeal. Administraţia publică locală speră că acest complex, aflându-se la doar câţiva kilometri de aeroport, va atrage turişti din străinătate, dar şi locuitori din toată ţara.

Potrivit Valentinei Sturza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, în anii 1941-1949 din Moldova au fost deportaţi peste 94 de mii de cetăţeni. În viaţă mai sunt 8500 de victime ale represiunilor politice. Valentina Sturza apreciază ca binevenită această iniţiativă pentru că nu lasă istoria dureroasă a ţării să fie uitată.

Iniţiativa este susţinută financiar de către Fundaţia „Soros Moldova” şi Fundaţia Culturală Europeană, care au oferit un grant de 6 mii euro. Administraţia publică-locală a oferit 4 mii de euro. Complexul muzeal se află chiar în centrul satului Mereni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *