Duminică, 24 Iunie, a avut loc Adunarea Satului, la care sau discutat o serie de probleme de importanță locală. Prezent la eveniment, cunoscutul jurnalist, activist Oleg Brega a realizat căteva reportaje.
A doua ediţie a festivalului folcloric “Flori de măr în toamnă” a adus multă bucurie, zîmbete şi voie bună pe meleagurile merenenilor, dar cea mai mare bucurie este că această zi frumoasă de toamnă a adunat şi mulţi oaspeţi dragi pe “gura de rai…” cu numele MERENI, care de la mic la mare au adus în scenă nemuritoarele perle folclorice, legende, basme, date istorice, spre mîndria înaintaşilor neamului.
Astfel, chiar de dimineată în faţa Casei de Cultura au înflorit merii, pe tarabe au înflorit lucrările meşterilor populari pornind un tîrg de artizanat de zile mari (printre meşterii iscusiţi s-au întîlnit personalităţi ca: Natalia Cangea-membru al Uniunii meşterilor populari din R.Moldova, specializata în confecţionarea de suvenire şi păpuşi din pănuşe, familia Vitalie si Victoria Parlui-membri ai Uniunii meşterilor populari, specializaţi în ceramică artistică, la fel Grigore Posternac-membru al Uniunii meşterilor populari, dibace în prelucrarea lemnului, cu mîndrie s-a prezentat Semion Malai-meşter popular care dă viaţă obiectelor din fibre vegetale (lozie) baştinaş chiar din Mereni) pe feţele sătenilor au înflorit zîmbetele iar la sărbătoare au pornit a sosi oaspeţii…
Anul acesta la Festivalul Folcloric “Flori de măr în toamnă”au participat colective folclorice, orchestre de muzică populară, ansambluri de dansuri populare din centrul Moldovei care au adus în scenă tradiţii, legende, date istorice de la baştina lor, printre aceştea s-au întilnit: formaţia folclorică “Grădina Dorului” de la Casa raională de cultură Anenii-Noi; formaţia folclorică “Busuioc” s. Floreni; formaţia folclorică “Oleandra” s. Ţipala; formaţia folclorică “Viişoara” s. Mileştii-Mici, studioul muzical-artistic “Izvoraş” s. Chirca; formaţia folclorică “Nistrenii” s. Doroţcaia; formaţia folclorică “Haiducii”s. Costeşti; formaţiile folclorice “Legenda” şi “Vatra Satului “ s. Mereni; ansamblul de dansuri populare “Lăstăraşii” s.Dubăsarii-Vechi…toţi şi-au unit inimile şi au facut din această zi una de neuitat pentru mereneni şi pentru ţara întreagă. Mai întîi de toate s-au luat de mîini cu toţii şi au pornit cu chiote şi voie bună la o paradă a căruţelor şi a portului popular prin sat să admire de la mic la mare frumuseţea iilor şi catrinţelor, să uimească cu penele de la pălărie şi să împărtăşească mesajul unic ce îl duce fiecare om iubitor de frumos “Pastrati tezaurul folcloric,perlele veşnic vii ale neamului nostru, păstraţi şi portul popular şi căntecul şi inima bună…”
Ajunşi în centrul localităţii toată lumea a fost invitată la hora mare pentru bucuria şi curiozitatea celor din jur care nu-şi puteau intoarce privirea de la sutele de oaspeţi frumos îmbrăcaţi în costume populare.
În scenă s-au prezentat cum nu se poate mai bine toţi, doar au fost apreciati şi evaluaţi de specialişti în domeniu, oaspeţi de onoare ai festivităţii, reprezentanţi ai Consiliului Raional Anenii-Noi, Direcţiei Cultură, ai Administraţiei publice locale, care s-au bucurat şi au aplaudat pe durata intregului spectacol.
Mare le-a fost bucuria participanţilor cînd au devenit laureaţi ai festivalui folcloric “Flori de măr în toamna” şi fiindcă sunt cu toţii învingători au primit fiecare cîte o diplomă de participare, au primit trofeul acestui festival-simbolul fiind un “măr ruginiu” şi care le-a fost înmînat de primarul de Mereni Eugeniu Salcuţan, cit şi cîte un colac rumen şi frumos oferit cu drag de brutăria “Doreanis&Co”din localitate.
Organizatorii acestui festival cit si APL sunt deja cu gîndul la organizarea celei de-a treia ediţii ,care tinde să fie una de excelenţă, iar participanţii ar fi bine să se gîndeasca cu ce va uimi publicul merenean peste doi ani, căci aşteptăm oameni cu inima şi sufletul mare la Mereni, unde merii înfloresc spre bucuria şi mîndria localnicilor deja de doua ori pe an: primăvara şi în a patra duminică din luna septembrie…
LA MAI MULT ŞI LA MAI MARE FESTIVAL!!!
In aceeaşi ordine de idei Primăria s.Mereni cît si Casa de Cultura aduce mulţumiri tuturor oamenilor cu suflet mare care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment: colectivului Muzeului de Istorie şi Etnografie Mereni, administraţiei Liceului Teoretic “Emil Nicula”, administraţiei Şcolii Primare Mereni, agenţilor economici din localitate pentru sprijinul acordat:
- D-lui Buga Ştefan, administrator “Doreanis&Co”
- D-nei Begliţa Ludmila, administrator Casa Nunţii Moldova;
- D-lui Balteanu Ştefan, administrator “Grand Decor”;
- D-lui Ursu Gheorghe, adiministrator “Camfor”;
- D-nei Baciu Lilia, administrator “MercomezLux”;
- D-lui Istrati Victor, administrator “Salamer-Com”;
- D-lui Bujac Leonid, administrator “AUTOCAM-SERVICE”;
- D-lui Buga Anatolie, administrator “Inelul de aur”;
- D-nei Salcuţan Lilia, administrator salon de frumuseţe;
- D-lui Cîrlig Sergiu, administrator “ATTA”;
- D-lui Costin Vladimir, administrator “Lunapi”;
- D-lui Gnilenco Ion, administrator “Natural Dolce”;
- D-lui Ursu Pavel, administrator “PEON-FARM”;
- D-lui Barbaroşie Gheorghe, administrator “Plai Mereni”;
- D-lui Creţu Gheorghe, administrator I.I “Creţu Gheorghe”.
- D-lui Bojescu Victor, administrator I.I “Toma Ion”.
Comentariile sau sugestiile pe pagina de facebook sau pe forumul mereni.md